
- Prezentacja produktów
- 0 polubień
- 782 odwiedzin
- 0 komentarzy

Coraz częściej w sklepach spożywczych oraz marketach klienci proszą o pokrojenia szynki lub kiełbas oraz serów. Dzieje się tak, dlatego iż tak przygotowane towary są gotowe do spożycia po wyjęciu z opakowania. W związku z tym przed właścicielami stoi duże wyzwanie, któremu mogą sprostać tylko przy użyciu profesjonalnych krajalnic do wędlin i serów.
Rodzaje krajalnic do wędlin i serów.
Na rynku można odróżnić kilka rodzajów krajalnic do wędlin i serów, które zostaną przedstawione poniżej.
Krajalnice grawitacyjne (często też nazywane ręcznymi) – najprostsze w budowie maszyny przeznaczone do punktów zbiorowego żywienia, hoteli oraz stołówek. Znajdą one również swoje zastosowanie w mniejszych sklepikach. Proces krojenia tutaj odbywa się całkowicie ręcznie, a co za tym idzie, osoba obsługująca musi: nałożyć produkt, pokroić go, a później odebrać gotowe kawałki.
Krajalnice półautomatyczne – są one bardziej zautomatyzowane niż wyżej przedstawione urządzenia. Posiadają na swoim wyposażeniu liczną ilość czujników odpowiadających między innymi za kontrolę liczby pokrojonych plastrów lub za sprawdzenie, czy na żaglu znajduje się do pokrojenie towar. W tym rodzaju produktów pracownicy zwolnieni są z samego procesu krojenia. Ich rola zostaje ograniczona tylko do włożenia wędlin lub sera do krojenia oraz późniejszym ich odbiorze.
Krajalnice automatyczne – najbardziej zaawansowane rozwiązania do krojenia. Rola obsługi polega tylko i wyłącznie na załadowaniu maszyny. Ona sama będzie kroiła odpowiedni produkt oraz zliczy, ile plastrów już zostało skrojone. Dzięki takiej maszynie będą mogli Państwo oszczędzić czas i pieniądze. Przyda się wszędzie tam gdzie ilość krojonej wędliny lub sera jest bardzo duża.
Jaki nóż dobrać do krajalnicy gastronomicznej.
Warto także zaznaczyć, iż każda firma produkująca krajalnice gastronomiczne dostarcza swoje maszyny z dwoma rodzajami noży. Będziecie mogli Państwo wybrać pomiędzy tarczą do krojenia wędlin lub serów. Różnią się one między innymi powłoką. W przypadku tych drugich wykorzystano do tego celu teflon, dzięki czemu zmniejszono opór przy krojeniu serów miękkich lub twardych. Natomiast w pierwszym wariancie jest to stal nierdzewna.
W związku z wyżej wspomnianymi cechami nie zaleca się krojenia nożem do wędlin serów. Tak użytkowana krajalnica może bardzo szybko się zepsuć i będą zużywać się elementy eksplatacyje krajalnic.
Podczas dłuższej pracy urządzenia może dojść do sytuacji, w której element tnący się stępi. Jeżeli to nastąpi będą mieli Państwo problemy z pokrojeniem sera albo wędliny. Takie objawy świadczą o zużyciu kamieni gładzących oraz ostrzących, jakie znajdują się w ostrzałce. Wówczas warto zakupić nowy ich komplet wraz z nożem do krajalnicy. Po ich włożeniu tarcza odzyska swój dawny blask oraz ostrość.
Krajalnice do wędlin i serów niezbędne w każdym sklepie i lokalu gastronomicznym.
W dzisiejszych czasach profesjonalna krajalnica do wędlin i serów gości na zapleczu wielu miejsc. Pomaga ona w szybkim oraz dokładnym krojeniu wyżej wymienionych towarów. Dlatego zachęcamy do zakupu przedstawionych maszyn. W razie jakichkolwiek problemów nasz dział obsługi klienta służy pomocą!
Powiązane produkty



Krajalnica do sera, nóż teflonowy o średnicy 25 cm, ostrzałka z kamieniami, 310p2T, Ma-Ga






Komentarze (0)