
- Doris Koszalin
- Porady
- 0 polubień
- 373 odwiedzin
- 0 komentarzy

Od dłuższego już czasu klienci są bardzo wymagający. Zamawiane potrawy chcą otrzymywać natychmiast bez żadnego czekania. Potrafią nawet zrezygnować z całego zamówienia, gdy nie będą tak obsłużeni. Jak więc sprostać ich oczekiwaniom? W artykule tym przedstawimy Wam jeden ze sposobów, który może się sprawdzić.
Przygotowanie posiłków z dużym wyprzedzeniem.
Oczywiście nie będzie niczym odkrywczym to, że remedium na wyżej przedstawioną sytuację jest przygotowywania posiłków dużo wcześniej gdzie mamy mniej osób na sali, a następnie podawanie ich później, gdy obłożenie rośnie. Tutaj zasadniczo pojawia się jeden problem. Jak wykonać tę czynność, aby dania nie straciły swojej świeżości, zapachu oraz konsystencji? Przecież nie chcemy wydawać niedobrego jedzenia! Właśnie w tym momencie do gry wchodzą schładzarki szokowe. Ich użyteczność w lokalach gastronomicznych opiszemy w dalszych akapitach.
Problemy związane ze schładzaniem potraw standardową metodą…
Wiadomą rzeczą jest to, że gdy chcemy przygotować posiłki na zapas, muszą się one schłodzić, a następnie trafią one do urządzeń mroźniczych. Niestety taki scenariusz generuje kilka problemów. Po pierwsze gotowe danie położone w łatwo dostępnym miejscu obniża swoją temperaturę bardzo powoli. Proces ten może trwać nawet kilkanaście godzin, a jak podają przepisy maksymalny dopuszczalny to 8. Po drugie narażone są one wówczas na powstawanie rożnych bakterii, grzybów i innych szkodliwych substancji. Jednak gdyby jakimś cudem udało się nam wyeliminować wyżej wspomniane niedogodności i wystudzone składniki spożywcze umieścimy w zamrażarce skrzyniowej gastronomicznej, napotkamy kolejne problemy. We wewnętrznej strukturze przechowywanych produktów powstaną mikrokryształy, które po odmrożeniu sprawią, ze utracimy docelowy smak oraz konsystencję. W taki sposób nie możemy zachowywać wcześniej przygotowanych posiłków.
… rozwiązaniem są schładzarki szokowe.
Istnieje jeden rodzaj maszyny, który pozwala uniknąć wspomnianych wyżej problemów. Mowa tutaj oczywiście o schładzarkach szokowych. Wszystkie tego typu maszyny są w stanie krótszym niż 8 godzin schłodzić umieszczone w nich dania. Czyli pozbywamy się jednego problemu. Z racji tego, że są one szczelnie zamknięte, nie ma możliwości, aby w jakiś sposób zanieczyścić posiłki. Kolejny aspekty z głowy. No i najważniejsze! Podczas całego procesu w strukturze wewnętrznej składników spożywczych powstają nie makro-, ale mikrokryształy lodu. Na co wypływa ta różnica? Właśnie dzięki niej po odmrożeniu posiłków będą one posiadały ten sam kształt, konsystencje a przede wszystkim smak. Na takim efekcie właśnie nam zależy najbardziej!
Dwie funkcjonalności zamrażarek szokowych.
Zamrażarka szokowa to dość zwodnicze nazewnictwo. Dlaczego? Ponieważ, z góry sugeruje nam ono, jaką czynność będzie wykonywała ta maszyna, a do końca nie jest prawdą. Tak, więc czego możemy spodziewać się po tych urządzeniach. Są one w stanie wykonać:
- Zamrażanie szokowe – ta funkcjonalność wynika z samego rozwiązania, jakie prezentujemy w tym artykule. Proces ten polega na szybkim obniżeniu temperatury z + 65°C do -18°C. W ten oto sposób mamy przygotowane składniki do długotrwałego przechowywania. Wartym pokreślenia jest fakt, że proces ten minimalnie wpływa na utratę wagi produktów, natomiast nic się nie dzieje z ich kolorem, konsystencją oraz smakiem.
- Szybkie schładzanie – natomiast ta funkcja nie wynika z samej nazwy urządzenia i dość często jest pomijana. Tutaj mamy do czynienia znowu z obniżeniem temperatury posiłków tylko tym razem z + 65°C do +3°C. Cała ta czynność trwa zaledwie 90 minut. Dzięki temu unikamy sytuacji, w której powstają baterie lub grzyby.
Wybór zamrażarki szokowej.
Teraz dla większości z Was najważniejszy punkt całego tego artykułu. Będzie on zawierał odpowiedź na pytanie, czym kierować się przy wyborze schładzarki szokowej? Z naszego doświadczenie wynika, że jako klienci powinniście zwrócić szczególną uwagę na:
- Wymiary – długość, szerokość, wysokość to istotne parametry. Dzięki nim wiemy, jaką przestrzeń trzeba zagospodarować w lokalu. Maszyny te nie należą do najmniejszych i należy to już odpowiednio szybciej przewidzieć.
- Pojemność – kolejny istotny aspekty. Mówi nam on, ile produktów będziemy mogli umieścić we wnętrzu. Producenci najczęściej podają po prostu ile pojemników GN 1/1 zmieści się w środku.
- Wydajność – mówi nam ona wprost, ile mogą ważyć maksymalnie dania umieszczone we wnętrzu. Gdy wartość ta zostanie przekroczone proces schładzania lub zamrażania nie przebiegnie poprawnie.
- Długość procesu – liczba minut, po których nasz produkt zostanie schłodzony bądź zamrożony. W tym punkcie warto sprawdzić, na jakich składnikach były dokonywane testy. Inaczej będzie to wyglądać np. w przypadku owoców a inaczej, jeżeli we wnętrzu umieścimy purée ziemniaczane.
Przyszłość zamrażarek szokowych.
Zamrażarki szokowe stają się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Wzrost zainteresowania był szczególnie widoczny w okresie pandemicznym, ale można go było nawet zauważyć nawet przed. Coraz więcej osób zauważa plusy ze stosowania tego typu maszyn i chętnie umieszcza je w swoich lokalach. W przypadku, gdybyście Wy także chcieli się o nich przekonać, jesteśmy w stanie wysłać do Was swojego handlowca, który dokładnie przedstawi Wam te urządzenia i zaprezentuje Wam ich działanie. Wystarczy się tylko z nami skontaktować. My już dziękujemy za uwagę i zapraszamy na inne nasze publikacje.
Powiązane produkty

Komentarze (0)