
- Doris Koszalin
- Porady
- 0 polubień
- 429 odwiedzin
- 0 komentarzy

Jakiś czas temu podczas przeglądania YouTube natrafiliśmy na pewien film. Jego autor znalazł na złomie pojemnik GN. Gdy zasięgnął bardziej precyzyjnych informacji w Internecie się zdziwił. Nie wiedział, co oznaczają te dwie litery. Po co w ogóle te śmieszne liczby np. 1/2? Zainspirowani tą sytuacją postanowiliśmy stworzyć ten artykuł. Wszystkie te wątpliwości postaramy się tutaj wytłumaczyć. Tak, więc do dzieła!
Co oznaczają litery GN?
W takim razie zaczynamy od samego początku. Co w ogóle oznaczają litery GN przy słowie pojemniki? Jest to skrót od dwóch angielskich słów “Gastro Norm”. Tłumaczą je bezpośrednio na język polski mamy tutaj do czynienia z „Normą Gastronomiczną”. Dokładnie symbol GN to tak naprawdę międzynarodowy standard opisywania wielkości naczyń. Na masową skalę stosowany jest on w gastronomii, ale także branży AGD. System ten dość mocno ułatwia dobór produktów do różnych urządzeń. Właśnie dzięki niemu mamy pewność, że dane wyroby będą pasowały do maszyny, którą posiadamy. Szerzej o tym zagadnieniu możecie przeczytać w normie PN-EN 631-1:1996.
Czym są pojemniki GN?
Ufff, wiemy już, co oznaczają te dwie magiczne literki. Teraz skupimy się na tym, czym są pojemniki GN. Śmiało możemy powiedzieć, iż są to naczynia do magazynowania różnych produktów. W ten sposób najczęściej przechowywane są wędliny, mięsa, surówki, sosy czy też jarzyny. Stosowane są one w lokalach gastronomicznych, ale także sklepach spożywczych. W zależności od potrzeby tego typu wyroby produkowane są z różnych surowców. O tym jednak opowiemy w dalszej części artykuły.
Jakie wymiary pojemników GN wyróżniamy?
Skoro mówimy tutaj o ustandaryzowanej normie do skupimy się na wymiarach pojemników GN. W ten sposób możemy wyróżnić:
- GN 1/1 – 530×325 mm,
- GN 2/1 – 650×530 mm,
- GN 1/2 – 325×265 mm,
- GN 2/4 – 162×530 mm,
- GN 2/3 – 354×325 mm,
- GN 1/3 – 325×176 mm,
- GN 1/4 – 265×163 mm,
- GN 1/6 – 176×162 mm,
- GN 1/9 – 108×176 mm.
Część z Was w tym momencie może się zastanawiać, co oznaczają liczby przy literach GN. Mianowicie mówią o tym jakąś część stanowi wymiar naczynia w porównaniu do tego oznaczanego symbolem GN 1/1. W ten sposób wiemy, że najdłuższy bok pojemnika GN 2/1 jest dwa razy dłuższy od identycznego boku w pojemniku GN 1/1. Powinno to być zrozumiałe dla każdego użytkownika.
Warto jednak pamiętać, że wyżej wymienione liczby dotyczą tylko szerokości oraz długości. Jednak pojemniki GN mają także różną wysokość. Do tych najbardziej popularnych zaliczamy:
- 20 mm.
- 40 mm.
- 65 mm.
- 100 mm.
- 150 mm.
- 200 mm.
Z czego wykonane są pojemniki GN?
W zależności od tego, do czego wykorzystuje się pojemniki GN wykonywane są one z różnych surowców. W tym podpunkcie postaramy się Wam wszystkie je przybliżyć i opisać, do czego są wykorzystywane. Zapraszamy, więc do dalszej lektury.
- Stal nierdzewna – najczęściej wykorzystywany materiał do produkcji tego typu przedmiotów. Odznacza się on dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz rdzę. Idealny do przechowywania mięs i wędlin. Stosowane w urządzeniach chłodniczych, jak i grzewczych.
- Poliwęglan – pojemniki wykonane z poliwęglanu mają jedną charakterystyczną rzecz. Mianowicie mogą posiadać one różne kolory. Spotkamy warianty czarne, białe czy też przeźroczyste. Surowiec ten odporny jest także na duże wahania temperatur. Mogą być użytkowane przedziale od - 40°C do +110°C. Naczynia te można spotkać w różnych stojakach czy też stenderach.
- Polipropylen – kolejny już materiał wykorzystywany do produkcji pojemników GN. Jest on w stanie wytrzymać temperaturę z zakresu od - 40°C do +80°C. Praktycznie zawsze wykonywane są w wersji przezroczystej. Co za tym idzie, dokładnie wiemy, co znajduje się we wnętrzu bez zdejmowania klapy.
- Tritan – tworzywo to może nie być znane szerszej grupie odbiorców. Nic w tym dziwnego. Na rynku obecne jest od nie dawna i jeszcze nie zdobyło dużej popularności. Materiał ten nie zawiera rakotwórczego bisfenolu A, co jest jego cechą charakterystyczną.
- Grilamindu – kolejny surowiec nowej technologii. Jest on w stanie wytrzymać temperatury rzędu od - 40°C do +150°C. Właśnie z tego względu pojemniki z niego wykonany używane są w urządzeniach grzewczych takich jak bemary gastronomiczne.
Akcesoria przydatne do pojemników GN.
W sumie przekazaliśmy już Wam wszystkie najważniejsze informacje dotyczące pojemników GN. Jednak jeszcze chcielibyśmy zatrzymać się nad jedną kwestią. Mianowicie chodzimy nam o akcesoria do nich, które także mogą być przydatne. W pierwszej kolejności należałoby wspomnieć o odpowiednich pokrywkach. To właśnie one pozwalają zamknąć naczynia i swobodnie je przenosić. Przydatny dodatek szczególnie przy przechowujemy dużo ciekłych składników.
Drugim coraz częściej wykorzystywanym akcesorium są także naklejki food safety. To za nich pomocą jesteśmy w stanie łatwo oznaczyć, kiedy dany produkt został zapakowany. Bardziej rozbudowane wzory mogą zawierać także informacji o tym, do kiedy należy wykorzystać dany składnik oraz kto jest odpowiedzialny za jego pakowanie. Informacje te pomagają spełnić wszystkie wyśrubowane normy gastronomiczne.
Zakończenie.
W ten oto sposób doszliśmy do końca tego artykułu. Poruszyliśmy w nim wszystkie zagadnienia dotyczące pojemników GN. Mamy nadzieje, że dzięki tej publikacji nie będziecie mieli takich pytań, jak twórca YouTube wspomniany na samym początku. My już dziękujemy za uwagę i zapraszamy do komentowania.
Powiązane produkty



Komentarze (0)