- Doris Koszalin
- Porady
- 0 polubień
- 411 odwiedzin
- 0 komentarzy

Ciężar przedmiotu od zalania dziejów był bardzo ważny. Jego znacznie jeszcze mocniej wzrosło, gdy rozwinął się handel. Wówczas informacja ta zaczęła jeszcze mocniej interesować ludzi. Jednak jak to wygląda dzisiaj? Za pomocą, czego wyznacza się wagę przedmiotu? Na te i jeszcze inne pytania odpowiemy w tym artykule. Zapraszamy serdecznie!
Systemy ważące towarzyszą nam od średniowiecza.
Na samym początku postaramy sobie odpowiedzieć na pytanie: Kiedy tak naprawdę powstały pierwsze systemy ważące? Część z nas myśli, że urządzenia takie to wymysł współczesnych ludzi. Jednak takie rozumowanie jest błędne. Dlaczego? Ponieważ pierwsze maszyny odmierzające ciężar zostały znalezione w Egipcie i datuje się je na okres starożytności. Ich wynalezienie bezpośrednio związane jest z handlem wymiennym oraz posługiwaniem się kamieniami szlachetnymi, jako środkami płatniczymi. Wówczas ich ciężar był istotny dla sprzedających, jak i kupujących. Mało tego można powiedzieć, że sama zasada działanie wag nie zmieniła się praktycznie od tysiącleci. Tak, więc rozwiązanie takie towarzyszą nam już od dość dawna i stale są ulepszane.
Ewolucja systemów ważących.
Wspominaliśmy już o tym w powyższym akapicie, ale chcemy podkreślić, że systemy ważące przechodziły powolną ewolucję i dostosowywały się do panujących warunków. Pierwsze ulepszenie wagi Egipskiej zostało wprowadzone przez Rzymian. To właśnie oni odpowiadają za zamianę talerzyka z ciężarkami na ciężarek przesuwany wzdłuż ramienia.
Następnie w 1718 roku nijaki J. Leupold skonstruował maszynę umożliwiającą ważenie wozów. Wszystko to miało miejsce w miejscowości Lipsk. Wersja ta jednak została ulepszona przez J. Wyatta w 1741 i zbliżyła się ona dość znacząco do obecnych rozwiązań ważących samochody lub wagony kolejowe. Później swoje modyfikacje zostały nanoszone przez A. Quintenza oraz dwóch Francuzów Rollego i Schwilguego. Właśnie one wykorzystywane są po dzisiaj.
Powyżej jednak mówimy o ważeniu ciężkich przedmiotów a co z mniejszymi. Do nich zostały przeznaczone wagi sprężynowe, o których można było słyszeć już w XVII. Niestety nie zdały one egzaminu i już w 1699 roku ukazała się waga prosto dźwigniowa z szalkami na górze urządzenia. Niestety ten mechanizm również był niedoskonały. Wreszcie po ponad 200 latach wynaleziono system ważący, który został zalegalizowany. Jego konstruktorem był Joseph Beranger. Rozwiązanie to było prekursorem obecnie stosowanych maszyn.
Wagi sklepowe z legalizacją czy bez?
Po krótkim zarysie historycznym dotyczących wag gastronomicznych możemy przejść do czasów obecnych. Tutaj w pierwszej kolejności chcemy poruszyć temat legalizacji urządzeń ważących oraz czy wszystkie taki dokument muszą posiadać. W przypadku, gdy mówimy o maszynach wykorzystywanych w handlu, to tak wszystkie wagi sklepowe muszą być legalizowane. Taki obowiązek na właścicieli nakładają odpowiednie przepisy prawne.
Jednak, gdy mówimy o ważeniu kontrolnym poza sferą handlu, to wówczas takie maszyny mogą być bez legalizacji. Problemy w tym, że dość ciężko już jest je spotkać i wbrew pozorom nie są one dużo tańsze od wersji legalizowanych. Dlatego warto od razu zainwestować w te drugie.
Rodzaje wag sklepowych.
Wagi sklepowe wykorzystywane są w najróżniejszych sytuacjach. Co za tym idzie, muszą one spełniać różne oczekiwania. Z tego względu jesteśmy w stanie wyróżnić:
- Wagi kontrolne – najprostszy rodzaj urządzeń. Ich głównym i w sumie jednym celem jest ważenie produktów. Na ekranie zobaczycie, więc tylko liczby opisujące ciężar przedmiotu na szalce.
- Wagi kalkulacyjne – można śmiało powiedzieć, że jest to pewna ewolucja do przedstawianych powyżej rozwiązań. Tutaj również zobaczycie wagę danego produktu. Jednak po wprowadzeniu jego jednostkowej ceny ujrzycie także wartość, jaką musi zapłacić Wam klient.
- Wagi magazynowe – dość łatwo domyślić się po nazwie, iż urządzenia te zostały stworzone do wskazywania wagi większych produktów np. skrzynek z przedmiotami.
- Wagi do zabudowy – typ maszyn, który montowany jest w boksach kasowych. Prócz samego ważenia umożliwiają one także skanowanie kodów kreskowych.
- Wagi etykietujące – produkty wyposażone w system drukujących, który jest w stanie wytworzyć etykiety. Na nich zobaczycie między innymi nazwę produktu, jego wagę, cenę czy też kod kreskowy.
- Wagi liczące – wyspecjalizowane rozwiązania, które są w stanie podać Wam ile rzeczy znajduje się na szalce.
- Wózki paletowe z wagą – na masowaną skalne wykorzystywane w magazynach kurierskich. Z nimi bez większych problemów zważycie palety.
Co jest ważne w wadze sklepowej?
Dość często kierowanym do nas pytaniem jest to, jaką wagę gastronomiczną wybrać. Wynika ono najczęściej z tego, że na rynku występuje wiele ich modeli i klienci sami nie wiedzą, na co się zdecydować. Wychodząc naprzeciw typ wątpliwością poniżej znajdziecie listę najistotniejszych parametrów.
- Zakres ważenia – to od tej wartości zależy, jak ciężkie przedmioty będziecie mogli ważyć.
- Dokładność pomiarowa – parametr ten odpowiada bezpośrednio za dokładność podawanych wyników.
- Wymiary szalki – szalka to miejsce, w którym umieszczamy produkty do smażenia. Jej większe wymiary pozwalają ważyć większe przedmioty.
- Posiadane porty – niejednokrotnie zdarzają się sytuacje, że urządzenia ważące współpracują z kasami fiskalnymi bądź komputerami. Wówczas istotne będzie czy posiadają one port RS, RJ45 lub inny do komunikacji.
- Źródło zasilania – nie bez znaczenia jest także samo źródło zasilania. Najczęściej jest to zasilacza, ale w niektórych modelach można zastosować także baterie.
Podsumowanie.
Sami możecie zobaczyć, że temat wag sklepowych jest dość obszerny. Mamy jednak nadzieje, że artykuł ten dość mocno Wam go przybliżył. W przypadku, gdyby w Waszych głowach pojawiły się pytania, śmiało możecie je zadać w komentarzach pod spodem. Odpowiemy na nie wszystkie! My dziękujemy za uwagę i do następnego razu.
Komentarze (0)