W jakie meble kuchenne wyposażyć lokal gastronomiczny?

Gdy otwieramy miejsce, w którym będzie sprzedawane jedzenie, zastanawiamy się nad wieloma sprawami. Począwszy od tego, jaki lokal wynająć, przechodząc przez wybór formy prowadzenia działalności gospodarczej, kończąc na zakupie odpowiedniego wyposażenia. My chcemy skupić się na tej ostatniej kwestii. W tym artykule będziemy starali się odpowiedzieć na jedno pytanie. Mianowicie: Jakie meble wybrać do lokalu gastronomicznego? Zapraszamy, więc do lektury!

Przygotowania do zakupu mebli kuchennych do gastronomii.

Nasze przedsiębiorstwo funkcjonuje już ponad 10 lat. W tym czasie obsłużyliśmy dużą rzeszę klientów. Zauważyliśmy jeden dość często powtarzający się schemat. Osoby, które interesują się zakupem mebli kuchennych do gastronomii, bardzo często nie wiedzą, czego chcą. Jest to dość frustrujące. Oprócz tego zużywa więcej czasu na obsługę. Oczywiście w takiej sytuacji łatwo też o pomyłki. Dlatego, aby uniknąć tych błędów, przygotowaliśmy listę kroków, jakie należy wykonać przed wizytą w hurtowni. Prezentuje się ona następująco:

  1. Wymierzenie lokalu – biuro obsługi klienta będzie Wam w stanie pomóc tylko i wyłącznie wówczas, gdy będzie dokładnie znało wymiary Waszego lokalu. Ważne jest, aby były one jak najdokładniejsze. Nie zapomnijcie także o powiedzeniu, w którym miejscu znajdują się okna bądź drzwi. Najlepiej jest wykonać odręczny rysunek z naniesionymi wszystkimi informacjami.
  2. Przygotowanie koncepcji – przychodząc do salonu, musicie posiadać już jakoś koncepcję ułożenia mebli kuchennych gastronomicznych. Na tym etapie powinniście wiedzieć, gdzie chcecie postawić inne wyposażenie gastronomiczne, które będzie gościło w budynku. Oczywiście wszystko to będzie doprecyzowane podczas tworzenia projektu jednak wstępny zarys musi być.
  3. Sporządzenie listy wykonywanych czynności – przydatna także może okazać się lista zadań, jakie planujecie wykonywać w kuchni. Szczególnie gdy znajdą się na niej jakieś nietypowe czynności. Wówczas specjaliści dostosują produkty do Waszych preferencji.
  4. Wykonanie planu instalacji – również istotne jest posiadanie planu przebiegu poszczególnych instalacji. Osoby wykonujące projekt dokładnie muszą wiedzieć, gdzie znajduje się ujęcie wody, gniazda elektryczne lub otwory wentylacyjne. Wszystko to pozwoli umieścić w odpowiednim miejscu meble.

Ludzie pracujący w kuchni lokalu gastronomicznego.

Z czego powinny być wykonane meble gastronomiczne?

Wiele osób może się także zastanawiać, z czego powinny być wykonane meble gastronomiczne. Praktycznie od wielu już lat wśród materiałów wiedzie prym stal nierdzewna. Wpływ na to ma wiele czynników. W pierwszej kolejności duża wytrzymałość. Produkty z tego surowca nie łamią się. Nie reagują źle na podwyższoną temperaturę a oprócz tego odporne są na korozję.

Za wyborem mebli ze stali nierdzewnej również odpowiadają względy higienicznej. Usunięcie wszelkich zanieczyszczeń jest banalnie proste. Wystarczy użyć wilgotnej ścierki i przedrzeć mebel.

Na samym końcu warto wspomnieć ze stal nierdzewna spełnia wymagania HACCP. Jakby nie patrzeć przepisy te obowiązują w każdym lokalu gastronomicznym. Dlatego podczas kontroli nie będziecie mieli żadnych problemów i nie będziecie musieli się denerwować.

Pomoc kuchenna pracująca przy stołach ze stali nierdzewnej.

Jakie rodzaje mebli kuchennych ze stali nierdzewnej spotkacie?

W tym podpunkcie powiemy Państwu, jakie rodzaje mebli kuchennych ze stali nierdzewnej występują na rynku. Również opiszemy, do czego są one wykorzystywane. Tak, więc zaczynamy:

  • Stoły robocze – podstawowe produkty, bez których nie może funkcjonować żaden lokal gastronomiczny. To właśnie na nich przygotowuje się posiłki. Również stosuje się je do odkładania różnych przyborów kuchennych.

Stół roboczy ze stali nierdzewnej.

  • Umywalki (baseny) – meble tego typu wyposażone są w jedną lub dwie komory. W nich umieszczane są różne naczynia. Następnie dokonuje się ich umycia lub wstępnego oczyszczenia. Wszystko zależy od tego, czy posiadamy na wyposażeniu zmywarkę, czy też nie.

Stół ze stali nierdzewnej z umywalką.

  • Półki wiszące – pozwalają one optymalnie zagospodarować przestrzeń nad naszymi głowami. Będziemy mogli umieścić na nich różne przyprawy i inne dodatki do jedzenia. Szczególnie przydatne produkty w momencie, gdy posiadamy wyższe lokale gastronomiczne.

Przykłądowe półki wiszące stosowane w gastronomii.

  • Szafy – kolejny istotny element występujący na zapleczach i w kuchniach. To właśnie w nich umieszczane są nieużywane w tym momencie elementy.

Szafa przelotowa stosowana w lokalach gastronomicznych.

  • Podstawy pod garnki – na samym końcu zostają podstawy pod garnki. Również używane w wielu lokalach gastronomicznych. To na nich możemy odłożyć pełne naczynia. Istotne jest, że wysokość podstaw jest niższa od stołów nierdzewnych. Dlatego cała operacja może przebiegać bez większych problemów.

Podstawa pod garnki gastronomiczne.

Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej skatalogowane czy na wymiary?

Osoby interesujące się zakupem mebli ze stali nierdzewnej do gastronomii mają także jeden dylemat. Mianowicie czy wybrać skatalogowane wersje czy może zainteresować się tymi stricte pod zamówienie. My przybliżmy Wam plusy i minusy obydwu rozwiązań i sami zdecydujecie, co jest lepsze.

Skatalogowane meble kuchenne do gastronomii posiadają jedną charakterystyczną rzecz. Mianowicie mowa tutaj o niskiej cenie. W związku z tym, że wykonywane są one przez producentów dość często, możliwe jest zmniejszenie kosztów produkcji. Również ich dostępność jest znacznie większa. Zdarzają się sytuacje, że można zakupić je z dnia na dzień. Niestety za pomocą takich mebli ciężko będzie nam do cna zagospodarować przestrzeń. Zawsze pozostanie jakieś wolne miejsce.

Natomiast meble kuchenne na zamówienie wykonywane są pod indywidualne wymiary danego pomieszczenia. Co z tym idzie, jesteśmy w stanie wykorzystać nasze lokale, co do milimetra. Niestety udogodnienie to okupione jest dużymi kosztami wykonania oraz długim czasem oczekiwania.

Zakończenie.

Meble ze stali nierdzewnej są dość często wybierane do lokali gastronomicznych. W artykule tym poruszyliśmy najważniejsze aspekty tego typu produktów. Przytoczyliśmy im rodzaje oraz mocne strony. Mamy nadzieje, że wiedza tutaj zawarta przyda się Wam. My już dziękujemy za uwagę i do następnego!

Zobacz wpisy autora
Doris Koszalin

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Produkt dodany do listy życzeń

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej dostępności, personalizacji, obsługi kont użytkowników czy aby zbierać dane, dotyczące ruchu na stronie. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie Sklepu.