
- Doris Koszalin
- Porady
- 0 polubień
- 2346 odwiedzin
- 0 komentarzy

Pizze, makarony czy też pierogi to często robione przez nas potrawy. Wszystkie je łączy to, iż musimy przygotować na nie odpowiednie ciasto. Część z nas może się zastanawiać nad jedną rzeczą. Mianowicie czy rozwałkowywania placka musi odbywać ręcznie? Otóż nie! Dlatego w artykule tym chcemy Wam przybliżyć specjalistyczne urządzenia do tego celu. Zapraszamy do lektury.
Jak działa wałkownica do ciasta?
Zasada działania wałkownicy do ciasta nie należy do najtrudniejszych. W pierwszej kolejności musicie zdecydować, na jaką grubość ma być rozwałkowany placek. Czynność ta wykonywana jest za pomocą pokrętła. Gdy to zrobimy, wystarczy, że nasze ciasto wsuniemy od góry w odpowiednie otwory. Reszta procesu odbywa się już automatycznie. Wałki znajdujące się w urządzeniu zadbają o to, aby została osiągnięta odpowiednia grubość ciasta. W mniej niż minutę otrzymujemy gotowy półprodukt. Wartym podkreślenia jest fakt, że podczas całego procesu ciasto nie nagrzewa się
Dla osób, które dokładnie chcą zobaczyć, jak działa tego typu maszyna, przygotowaliśmy filmik. Możecie zobaczyć go tutaj:
Jakie rodzaje ciasta można przygotowywać za pomocą wałkownicy?
Wałkownica gastronomiczna to dość uniwersalne urządzenie. Z jej pomocą będziecie w stanie przygotować:
- Ciasto do pizzy.
- Ciasto na makaron.
- Ciasto na pierogi.
- Ciasto na lasagne.
Właśnie ta duża wszechstronność powoduje, że coraz więcej przedsiębiorstw decyduje się na zakup tego rozwiązania. Można je spotkać między innymi w pizzeriach, restauracjach, hotelach czy barach szybkie obsługi. Pozwalają one w znaczący sposób skrócić czas oczekiwania na niezbędny półprodukt, jakim jest ciasto.
Istotne parametry techniczne urządzeń.
Zanosząc się z chęcią zakupu wałkownicy do ciasta, musicie dowiedzieć się o niej jak najwięcej. Wyciągnięte informację pozwolą Wam wybrać odpowiednie urządzenie do swoich potrzeb. W pierwszej kolejności powinniście zainteresować się takimi cechami jak:
- Dopuszczalna porcja ciasta – każdy z producentów określa, jak duży kawałek ciasta może być umieszczony we wnętrzu maszyny. Najczęściej po prostu podawana jest odpowiednia gramatura.
- Grubość ciasta – wszystkie rozwiązania znajdujące się na rynku umożliwiają regulację grubości ciasta. Waszym zadaniem jest sprawdzenie, jakim zakresem dysponuje wybrany przez Was model.
- Ilość wałków – wałki to elementy odpowiedzialne za dokładność całego procesu. Na rynku występują urządzenia jedno- oraz dwuwałkowe. Naszym zdaniem warto wybrać te drugie. Tym bardziej, że różnica cenowa pomiędzy nimi nie jest duża.
- Szerokość ciasta – nie bez znaczenia jest także szerokość ciasta, jaką uzyskacie po procesie wałkowania. Musicie zdecydować czy będzie ona odpowiednia do Waszego zastosowania.
Polecane modele wałkownicy do ciasta.
Każdy dokonujący zakupów chciałby wybrać dla siebie jak najlepsze urządzenie. Niestety dość często nie jest to możliwe. Szczególnie gdy mamy małe doświadczenie, a rozwiązań znajdujących się na rynku jest dużo. Z tego tez względu przedstawimy dwa modele wałkownic do ciasta, które z czystym sumieniem możemy polecić.
Wałkownica do ciasta Hendi 500 226643.
Jeden z popularniejszych modeli, który wybierany jest przez naszych klientów. Za jego pomocą jesteśmy w stanie wykonać ciasto na pizzę prostokątną, makaron oraz salami. Szerokość ciasta, jaką możecie uzyskać, mieści się w zakresie od 260 do 450 mm. Natomiast pojedyncza porcja ciasta nie może przekraczać wagi 0,22 kg – 0,90 kg. Model stosowany w wielu pizzeriach oraz pierogarniach.
Wałkowarka do ciasta RestoQuality SNG30.
Nowość, która dość nie dawno została wprowadzona do oferty firmy RestoQuality. Jak podaje sam koncern, model ten może być wykorzystywany do formowania ciasta ciężkiego na pizzę, tortille i tym podobne dania. Maszyna ta została wyposażona w jeden wałek o długości 300 mm. W jej wnętrzu wyrobimy ciasto o wadze od 0,10 kg do 0,21 kg. Średnica ciasta, jaką możecie uzyskać, będzie mieściła się w zakresie 160 mm – 290 mm. Rozwiązanie stworzone do pizzerii, ale także cukierni.
Podsumowanie.
Czy rozwiązania zaprezentowane w dzisiejszej publikacji będą Wam potrzebne? W przypadku, gdy wyrabiacie duże ilości ciasta tak. Wiąże się to z tym, że skrócicie znaczącą czas wykonywania tego procesu. Jest to szalenie istotne w myśl przysłowia „czas to pieniądz”. Mamy nadzieje, że artykuł ten będzie dla was przydatny. Gdyby w Waszych głowach pojawiły się jakieś pytania, śmiało możecie zadawać je w komentarzach. Odpowiemy na nie z miłą chęcią!
Powiązane produkty







Komentarze (0)