
- Doris Koszalin
- Porady
- 0 polubień
- 2086 odwiedzin
- 0 komentarzy

Niektóre produkty muszą być przewożone lub pokazywane w obniżonej temperaturze. Najczęściej wówczas obkładane są one lodem. Jednak, w jaki sposób wyprodukować dużą liczbę kostek zamarzniętej wody? W artykule tym odpowiemy sobie właśnie na to pytanie. Zapraszamy serdecznie!
Jak działa kostkarka do lodu?
Większość z nas myśli, że zasada działania kostkarki do lodu jest skomplikowana. Jednak już teraz możemy Wam powiedzieć, że nie jest to prawda. Cały proces zaczyna się od wlania wody do odpowiednich foremek. Czynność ta jest wykonywana automatycznie. Gdy się to stanie ciecz ta jest obniżana do niskiej temperatury. Wówczas ona zamarza i w ten sposób powstaje kostka. W zależności od rodzaju czynnika chłodniczego może być to robione za pomocą wody lub powietrza.
Następnie następuje podgrzanie całej formy. Część osób może spytać, po co? Po to, aby mechanizm opróżniający mógł wypchnąć kostki do pojemnika. Proces ten w profesjonalnych urządzeniach do robienia lodu jest tak długo powtarzany aż zasobnik się nie zapełni.
Gdzie wykorzystuje się kostkarki do lodu?
Tego typu urządzenia wykorzystywane są wszędzie tam, gdzie potrzeba dużą liczbę kostek lodu. Do takich miejsc zaliczamy między innymi:
- Lokale gastronomiczne.
- Bary.
- Puby.
- Portach.
- Zakładach przetwórstwa mięsa.
- Halach targowych.
- Hotelach.
- Pensjonatach.
Sami możecie, więc zauważyć, że lista ta jest dość długa. Jednak nie wymieniliśmy wszystkich miejsc. O części z nich nawet nie mamy pojęcia. Spowodowane jest to tym, że maszyny te znajdują się na zapleczach. Co za tym idzie, w ogóle ich nie widzimy.
Istotne parametry przy wyborze kostkarki do lodu.
Profesjonalnych kostkarek do lodu na rynku znajduje się bardzo wiele modeli. Spowodowane jest to tym, że praktycznie każdy producent wyposażenia gastronomicznego posiada je w swojej ofercie. Czym więc kierować się przy ich wyborze? Postaramy się nakierować Was na najważniejsze parametry w tym akapicie.
- Wydajność całkowita – liczba ta wskazuje, jak dużo kostek lodu będzie w stanie wyprodukować maszyna podczas jednego dnia pracy. Warto sprawdzić, w jakich warunkach taka wydajność jest uzyskiwana. Odbiegnięcie od nich doprowadza do pogorszenia tego parametru.
- Wydajność cyklu – podobny parametr do tego przedstawionego powyżej. Jednak tutaj mówimy o ilości wyprodukowanych kostek lodu podczas jednego cyklu działania. Musicie dobrać te wartość skrupulatnie. Spowodowane jest to tym, że maszyny w żaden sposób nie można przyspieszyć.
- Rodzaj chłodzenia – kostkarki do lodu posiadają chłodzenie powietrzne, jak i wodne. Między sobą różnią się one między innymi wydajnością czy też warunkami pracy. Należy dobrać odpowiednie chłodzenie do swoich zastosowań.
- Kształt kostki – w zależności od wybranego modelu będą one produkowały różnych kształt kostki. Natomiast te mogą być wykorzystywane do schładzania różnych potraw lub produktów.
- Źródło zasilania – wszystkie urządzenia działają na energię elektryczną. Jednak ta może mieć napięcie 230 V lub 400 V. Wymusza to posiadanie odpowiedniej instalacji w swoim lokalu.
Ile kosztuje kostkarka do lodu?
Odpowiedź na tak postawione pytanie wbrew pozorom nie jest łatwe. W przypadku, gdy mówimy o domowych kostkarkach do lodu, to ich ceny mieszczą się w zakresie od 1000 do 1600 zł brutto. Za takie pieniądze będziecie w stanie zakupić sprawdzone rozwiązania, które się od razu nie rozpadną.
Jednak sprawa diametralnie zmienia się, gdy mówimy o profesjonalnych kostkarkach do lodu. W tym przypadku ceny zaczynają się od kwoty 3500 zł. Kończą natomiast na 10000 zł brutto. Chociaż przyjmijmy, że górny zakres jest umowny. Gdy będziecie szukać bardziej specjalistycznych urządzeń może się okazać, iż wartość ta dość szybko zostanie przekroczona.
Która kostkarka do lodu jest najlepsza?
Podczas rozmów z klientami dość często padanie pytanie, jakie model kostkarki polecacie. Jest ono tak częste, że w artykule tym postanowiliśmy na nie odpowiedzieć. Tak więc nasza lista najlepszych urządzeń prezentuje się następująco.
Niewielkich wymiarów urządzenia sprawdzające się w podstawowych zastosowaniach. Można śmiało je wykorzystać w domowych warunkach. Spisze się także w mniejszych lokalach gastronomicznych czy restauracjach. Jest w stanie w ciągu 24 godzin wytworzyć 12 kilogramów. Wyposażona jest w pojemnik, gdzie zmieści się zapas 3,2 kg.
To rozwiązania przeznaczone jest już dla profesjonalistów. Wyposażona została ona w chłodzenie powietrzne. W ciągu jednego dnia pracy wytwarza ona do 21 kg lodu. Wyposażona została w pojemnik rezerwowany o pojemności 6,5 kg. Charakterystyczne dla tego modelu jest to, że posiada obudowę, że stali nierdzewnej. Istnieją wersje tej maszyny o większej wydajności i pojemniejszych zbiorniku.
Model ten także przygotowany są z myślą o szeroko pojętym przemyśle. Mamy tutaj do czynienia również z wydajnością na poziomie 21 kg. Pojemność zasobnika także wynosi 6,5 kg. Jednak zmianie uległ system chłodzenia. W tym przypadku mówimy o chłodzeniu wodnym. W katalog występują bardziej wydajne modele z większymi pojemnikami.
Czy warto posiadać kostkarkę do lodu?
Kostarka do nie wątpliwie przydatne urządzenie. Szczególnie gdy potrzebujecie dużej liczby kostek lodu. Praktycznie tylko tego typu maszyny będą w stanie zapewnić odpowiednią ich ilość. Dlatego, jeżeli jesteście w takiej sytuacji, to nie wahajcie się i zakupcie te urządzenia. Mamy nadzieje, że ten artykuł do tego Was przekonał. Gdyby pojawiły się jakieś pytanie to śmiało zadawajcie je w sekcji komentarzy.
Powiązane produkty


Komentarze (0)