Pakowanie próżniowe zapobiegające marnowaniu się żywności.

Niestety marnowanie żywności jest dość popularną praktyką. Występuje ona praktycznie w każdym domu, ale również lokalu gastronomicznym. Bezpośrednio związane jest to, z tym że nie umiemy określić dokładnie, ile jedzenia będzie nam potrzebne. Wielu z Was może się zastanawiać jak wyeliminować tego typu sytuacje. Jedną z metod między innymi jest pakowanie próżniowe. Porozmawiamy sobie dzisiaj o nim trochę więcej.

Na czym polega pakowanie próżniowe?

To może na samym początku wytłumaczymy sobie, na czym tak naprawdę polega pakowanie próżniowe. Proces ten ma za zadanie zatrzymanie utleniania oraz eliminację rozwoju bakterii tlenowych. Dwa wyżej wymienione czynniki w głównej mierze odpowiadają za to, że żywność traci swój smak oraz gnije.

Tylko, w jaki sposób pozbyć się tych niesprzyjających procesów? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wystarczy, że nasze produkty umieścimy w odpowiednich workach, a ze środka wypompujemy powietrze. Taki efekty uzyskiwany jest za pomocą pakowarek próżniowych.

Ryba zapakowana próżniowo.

Co daje pakowanie próżniowe?

Jest, co najmniej kilka zalet, jakie daje pakowanie próżniowe. W pierwszej kolejności pozwala ono zachować smak oraz konsystencji w ten sposób obrabianych produktów. Mało tego wszystko to odbywa się bez utraty ich wagi.

Proces ten umożliwia także odpowiednie zarządzenie przygotowaniem posiłków w lokalach gastronomicznych. W czasie, gdy posiadamy mniejszą ilość gości, możemy zrobić posiłki na tak zwane godziny szczytu. Wystarczy je włożyć do zgrzewarek próżniowych, a następnie otworzyć, gdy będzie istniała taka potrzeba. Sposób ten pozwala ograniczyć czas oczekiwania na podanie posiłków. Aspekt ten jest istotny dla naszych gości.

No i na samym końcu warto wspomnieć o oszczędnościach. Już nigdy nie będziecie musieli wyrzucać żywności, której nie sprzedaliście. Także zbyt duża liczba posiłków nie będzie dla Was problem. Wszystkie je zapakujecie próżniowo, a następnie otworzycie w odpowiednim momencie. Co za tym idzie, nie będziecie musieli ich utylizować i tracić pieniędzy.

Wyjmowanie ryby z worka do pakowarki próżniowej.

Rodzaje pakowarek próżniowych.

Dużą część tego artykułu poświęciliśmy samej idei pakowania próżniowego. Jednak, aby takie proces mógł przebiegać prawidłowo, niezbędne są odpowiednie urządzenia. Właśnie do takich zaliczamy pakowarki próżniowe. Na rynku występują ich dwa rodzaje. W podpunkcie tym postaramy się je dokładnie opisać:

  • Pakowarki próżniowe listwowe – najczęściej stosowane rozwiązanie w domach lub mniejszych lokalach gastronomicznych. Spowodowane jest to przede wszystkim ich niewielkimi wymiarami. Jednak wpływ na to ma także ich cena. Ich konstrukcja jest bardzo prosta. Wyposażone są one w specjalną listwę, przez którą wyciągane jest powietrze, a następnie tworzy ona szczelny zgrzew. Worek z pakowanymi produktami znajduje się poza urządzeniem.

Przykład pakowarki próżniowej listwowej.

  • Pakowarki próżniowe komorowe – tego typu rozwiązania wykorzystywane są przez profesjonalistów. Można, więc je spotkać w dużych lokalach gastronomicznych, zakładach przemysłowych czy też marketach lub hipermarketach. Dość charakterystyczna jest ich budowa. Mianowicie wyposażone są one w odpowiednią komorą, w której swobodnie umieszczamy pakowane produkty. To właśnie w niej uzyskiwana jest próżnia i następuje zgrzanie worka. Należy pamiętać, że maszyny te posiadają znaczące rozmiary a sama ich cena jest znacznie wyższa niż rozwiązań listwowych.

Przykład pakowarki próżniowej komorowej.

Ranking pakowarek próżniowych.

Przeglądając różnego rodzaju fora internetowe lub strony gastronomiczne natrafiliśmy na wiele pytań. Część z nich brzmiała, jaką pakowarkę próżniową polecacie, gdzie mogę znaleźć ranking pakowarek próżniowych lub jaką pakowarkę próżniowa Wy posiadacie. Chcąc poruszyć wyżej przedstawione aspekty, postanowiliśmy stworzyć ranking pakowarek próżniowych. Przedstawimy w nim urządzenia, które według nas warto wybrać. Tak, więc zaczynamy!

Jedno z najtańszych urządzeń, dzięki którym możecie zacząć przygodę z pakowaniem próżniowych. Charakteryzuje się ona niewielkimi wymiarami. Można jej, zatem używać w domowych warunkach, ale także w mniejszych sklepach spożywczych lub lokalach gastronomicznych. Za nich pomocą jesteście w stanie spakować produkty spożywcze i techniczne z wyłączeniem płynów.

Pakowarka próżniowa listwowa HENDI 975350.

Kolejna pakowarka listwowa w naszym zestawie. Jednak ta przeznaczona jest już do profesjonalnego użytkowania. Znajdzie, więc ona swoje zastosowanie między innymi w sklepach, punktach gastronomicznych oraz hotelach. Posiada ona w sobie wydajną pompę (13 l/min). Cała obudowa wykonana jest ze stali nierdzewnej. Atrakcyjnie cenowe rozwiązanie dla bardziej wymagających klientów.

Pakowarka próżniowa listwowa HENDI 297384.

Przechodzimy płynnie do pakowarek próżniowych komorowych. W tym dziale warto pochylić swojego uwagę nad modelem 975398. Posiada on bardzo krótki czas zgrzewu worków wynoszący od 0 do 6 sekund. Oprócz tego istnieje możliwość wybranie 6 poziomów próżni. Wartym podkreślenia jest także fakt, iż może być ona wykorzystywana także w pracy ciągłej. Jest to solidnie wykonane urządzenie w niskiej cenie.

Pakowarka próżniowa komorowa HENDI 975398.

Jakie worki wybrać do zgrzewarki próżniowej?

Dwa akapity wyżej wspominaliśmy, że istnieją dwa rodzaje zgrzewarek próżniowych. Różnią się one dość znacząco zasadą działania. Właśnie z tego względu należy pamiętać, że w zależności od ich rodzaju musimy używać innych worków do pakowarek próżniowych. W tej części publikacji podpowiemy Wam jak to robić prawidłowo.

  • Worki moletowane – ich głównym przeznaczeniem są pakowarki listwowe. Opakowanie te charakteryzują się tym, iż posiadają na swojej całej powierzchni odpowiednie kanaliki. To właśnie one umożliwiają sprawne wytworzenie próżni. Bez nich proces ten praktycznie niebyły możliwe. Spowodowane jest to tym, że zgrzewarki listowe wyciągają powietrzne tylko i wyłącznie z przodu.

Przykładowe worki moletowane.

  • Worki gładkie – parowane są one z pakowarkami komorowymi. Charakterystyczne dla nich jest to, że na całej powierzchni są gładkie. Nie muszę one posiadać dodatkowych otworów, ponieważ powierzchnia, z której wyciągany jest tlen w zgrzewarkach komorowych jest znacznie większa.

Przykładowe worki gładkie.

Czy warto posiadać zgrzewarkę próżniową?

Naszym zdaniem istnieje tylko jedna odpowiedź na wyżej postawione pytanie. Tak! Dzięki tym urządzeniom w znaczący sposób jesteśmy w stanie ograniczyć wyrzucanie żywności. To natomiast bezpośrednio wpływa na nasze oszczędności. Nie ważne czy mówimy tutaj o domowym lub firmowych budżecie. Efekt zawsze będzie taki samy. Mamy nadzieję, że publikacja ta przekona Was do zakupu zgrzewarki próżniowej. Macie jakieś pytania? Śmiało zadajcie je w komentarzach poniżej.

Powiązane produkty

Pakowarka prózniowa Budget Line - Listwowa [975350]
Obecnie jest na stanie
Cena netto:
419,00 zł
Cena netto:
398,05 zł
Cena brutto:
515,37 zł
Cena brutto:
489,60 zł
Oszczędzasz: 25,77 zł
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 472,07 zł
Pakowarka prózniowa Kitchen Line - Komorowa [HENDI] [975398]
Obecnie jest na stanie
Cena netto:
3 599,00 zł
Cena netto:
3 419,05 zł
Cena brutto:
4 426,77 zł
Cena brutto:
4 205,43 zł
Oszczędzasz: 221,34 zł
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 4 088,58 zł
Zobacz wpisy autora
Doris Koszalin

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Produkt dodany do listy życzeń

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej dostępności, personalizacji, obsługi kont użytkowników czy aby zbierać dane, dotyczące ruchu na stronie. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie Sklepu.